Biografie Annamarie Thomas

Annamarie wordt geboren op 15 september 1971 in Emmeloord. Als een echte boerendochter groeit zij op tussen de weilanden en aan het water. Het laat zich raden dat het schaatsen van jongs af aan in haar bloed zit. Bij een beetje strenge winter staat ze dapper op het ijs. Op 11-jarige leeftijd komt Annamarie erachter dat ze schaatsen meer dan sport in plaats van hobby ziet. Ze sluit zich aan bij schaatsclub STC Rutten en begint fanatiek met trainen. In 1990 doet ze voor het eerst mee aan de Nederlandse Kampioenschappen Afstanden in Heerenveen. Ze wordt gevraagd voor de kernploeg. Vanaf dat moment slaat Annamarie geen wedstrijd meer over.
Overdag traint zij minimaal 4 uur per dag. Een strak en gedisciplineerd leven leidt Annamarie. Zij heeft het ervoor over, als er iets is wat Annamarie wil dan is het wel winnen. En dat gebeurt ook, voor het eerst in 1994, dan wint zij het NK Allround in Den Haag. Een jaar later wint Annamarie wederom diverse wedstrijden. In ‘95 wordt zij derde bij het WK Allround in Savalen en in 1996 behaalt zij de 1e plaats op het WK Afstanden in Hamar op 1000m en op de 1500m.

Al snel ziet men Annamarie als een van de vrouwelijke schaatshelden van dat moment. Samen met Tonny de Jong doen zij mening mannenharten kloppen wanneer zij op de baan staan. Naast alle overwinningen verbreekt Annamarie ook twee wereldrecords; 1.500 meters - 1.55.50 (Calgary, 20-03-1999) en kleine vierkamp - 156.978. In 2006 besluit Annamarie te stoppen met schaatsen. Het NK Sprint in Assen is haar laatste wedstrijd. Zij neemt daar afscheid van haar fans en bedankt iedereen voor hun support en loyaliteit in de afgelopen jaren. Na ruim 16 jaar op de baan te hebben gestaan gooit Annamarie het roer om. Op dit moment heeft Annamarie enkele plannen in ontwikkeling die zeker met schaatsen te maken hebben en is zij Ambassadrice van Stichting Bechterew in Beweging (www.stichting-bechterew.nl)

Websites over Annamarie

www.annamariethomas.nl   en   www.annamariethomas.hyves.nl